EAP - EPC

Zonne-energie


AFLUX BVBA

Desselgem-Dries 47
8792 Waregem (Desselgem)
GSM: 0495 77 86 03
Fax: 070 42 54 85

FAQ
 

    • Wat zijn de gevolgen indien er geen EPC wordt opgemaakt ?
Het EPC moet aanwezig zijn op moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden. Controle gebeurt steekproefgewijs bij woningen die te koop en te huur worden aangeboden. Volgens het VEA zullen de controles verhoogd worden. Bij verkoop zijn het de notarissen die toezien op de aanwezigheid van een EPC. Bij verhuur wordt de piste van controle via de registratie van het huurcontract onderzocht. Eigenaars die zonder EPC verkopen of verhuren worden uitgenodigd op een hoorzitting en lopen het risico op een boete tussen 500 en 5000 euro.

     • Wat kost een EPC ?
De kostprijs hangt af van de grootte en complexiteit van het gebouw. Daarnaast wordt de kostprijs ook gedrukt door de aanwezigheid van bepaalde documenten die gebruikt kunnen worden bij de opmaak van een certificaat (zoals de bouwplannen, gedetailleerde facturen van een erkend aannemer,…) .
De gemiddelde prijs ligt rond 250 euro BTW incl. voor een woning met plan.

    • Hoe lang is een EPC geldig ?
Het energieprestatiecertificaat is tien jaar geldig, ook als het gebouw opnieuw verkocht of verhuurd wordt. Als de geldigheidsduur van het EPC verstreken is, moet u bij de verhuur van een woning alleen een nieuw EPC laten opmaken als er een nieuwe huurder komt. Bij stilzwijgende verlenging van het huurcontract is dat niet nodig.

    • Is een EPC hetzelfde als een energieaudit ?
Neen, een energieaudit vraagt u op vrijwillige basis aan en kan ook door iemand van Aflux uitgevoerd worden. Bij een energieaudit krijgt u een veel ruimer en vollediger advies op het gebied van energiebesparende maatregelen. Bovendien heeft u recht op een fiscaal voordeel.

    • Wat verstaat men onder woningen ?
Met woningen bedoelt men alle wooneenheden die verkocht of verhuurd worden zoals huizen, appartementen, studio's, vakantiewoningen, serviceflats, internaten, woningen met een beroepspraktijk kleiner dan 800 m³, ...

    • Wat met collectieve wooneenheden ?
Voor collectieve wooneenheden, zoals studentenkamers of gemeenschapshuizen met een gemeenschappelijke keuken of badkamer wordt één EPC gemaakt voor het volledige gebouw.

Voor woningen en appartementen die reeds verhuurd zijn vòòr 1 januari 2009 moet pas een EPC opgemaakt worden als er een nieuwe huurder inkomt.